To takie danie-nic. Nic szczególnego, nic specjalnego, nic nowego. A jednak za każdym razem jest to coś innego. Inaczej podane, inaczej doprawione, mniej lub bardziej podpieczone.
Danie zdecydowanie ciekawe i warte wypróbowania.
Składniki:
0,5 kg brokuła
0,5 kg pieczarek
3 ząbki czosnku
1 cebula
4 jajka
mleko – dosłownie kilka łyżek
ser pleśniowy
sól
pieprz
płatki czerwonej papryki
czerwona czubrica
szczypta cayenne
oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Brokuła dzielimy na cząstki i gotujemy na parze ok. 6-7 minut.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek rozgniatamy płaską stroną noża i obsmażamy na oliwie.
- Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do smażącego się czosnku.
- Pieczarki, jeśli drobne, kroimy w ćwiartki lub, jeśli większe, na niezbyt duże kawałki. Dorzucamy do cebuli i czosnku. Smażymy przez chwilę.
- Brokuła mieszamy z pieczarkami, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Jajka dokładnie miksujemy z mlekiem. Dodajemy przyprawy. Zalewamy warzywa w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200o i pieczemy zapiekankę ok. 40 minut.
- Wyjmujemy naczynie, zapiekankę przekładamy plastrami sera pleśniowego i zapiekamy jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
(Visited 137 times, 1 visits today)
Witaj! Nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog. Zapraszam na http://www.mad-aboutfood.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html 🙂 Pozdrawiam!