Gorgonzola ma bardzo charakterystyczny smak i specyficzny zapach. Dlatego podawanie jej nieprzygotowanym biesiadnikom jest ryzykowne.
Jednak w połączeniu z oliwkami… zła gorgonzola złagodniała. I warto, naprawdę warto spróbować wytrawnych muffinów.
Składniki:
12 łyżek otrąb (ja mieszałam 6 łyżek żytnich + 6 łyżek orkiszowych)
3-4 łyżek jogurtu naturalnego
4 jajka
100 g gorgonzoli
3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
1 łyżeczka zielonej czubricy
pieprz zielony
sól (ja daję dosłownie szczyptę do ubijanych białek)
Wykonanie:
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Żółtka, otręby, jogurt i przyprawy mieszamy.
- Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do masy muffinowej. Mieszamy dość dokładnie.
- Ser kroimy w kostkę i razem z oliwkami dodajemy do masy. Mieszamy.
- Masę wykładamy do form babeczkowych i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200o
Babeczki są mocno wytrawne i nie będą pasować do słodkich napojów. Zbliżające się święto beaujolais nouveau będzie idealnym pretekstem do testów.
Smacznego!
Mniam, muffiny na wytrawnie, musiały być pyszne. 🙂