Kurczak w połączeniu z kozim serem to poezja. Delikatne, suche mięso i wyrazisty smak sera… Ale brakowało jakiejś innej nuty smakowej, gdy nagle, w błysku geniuszu, mój małżonek zaproponował żurawinę.
I proszę! To działa!
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
2 duże białe cebule
20 dkg suszonej żurawiny
50 g twardego sera koziego
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
słodka papryka
ostra papryka
pieprz młotkowany z kolendrą
sól
oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Żurawinę zalewamy winem i odstawiamy.
- Paprykę, pieprz i sól mieszamy. Piersi oczyszczamy z błon, żyłek, tłuszczu, wycinamy kostki. Mięso nacinamy ukośnie i wklepujemy przygotowaną mieszankę przypraw.
- W garnku (ja użyłam garnka do casserole, ale można użyć kombinacji patelnia + naczynie żaroodporne) rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej mięso. Po ok. 3 minuty z każdej strony. Mięso przekładamy na talerz.
- Czosnek obieramy i rozbijamy płaską stroną noża. Wykładamy na resztkę oliwy, dorzucamy pokrojoną w ósemki cebulę. Cebulę smażymy do zezłocenia.
- Dodajemy podsmażone mięso oraz wino z żurawiną.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150 , wstawiamy garnek z daniem.
- Mięso dusimy pod przykryciem ok. 45 minut. Po czym zwiększamy temperaturę do 200, ustawiając jednocześnie nagrzewanie jedynie od góry.
- Mięso przekładamy serem kozim. Zapiekamy do roztopienia się sera, maksymalnie do 10 minut.
Smacznego!
(Visited 434 times, 1 visits today)