Danie banalne, proste, choć podane niebanalnie.
Składniki:
pierś z kurczaka
sos sojowy
100 ml białego wina
oliwa
sól
pieprz
papryka słodka – można użyć gotowych przypraw do kurczaka, zgodnie z upodobaniami
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka myjemy i dzielimy na płaskie kotlety. Mnie z każdej piersi wychodzą trzy kotlety.
- Smarujemy je dokładnie sosem sojowym, a następnie kroimy wzdłuż tak, by uzyskać trzy paski, które następnie zaplatamy w warkocz. Nie docinamy piersi do końca, będzie nam łatwiej zaplatać.
- Luźne końce spinamy igłą do rolad lub wykałaczką. Możemy też związać sznurkiem. Wszystko zależy od tego, co jest dla nas wygodniejsze.
- Gotowe warkocze układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawami, podlewamy odrobiną oliwy i białego wina. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Przed podaniem usuwamy zapięcia.
Smacznego!
(Visited 68 times, 1 visits today)