Najlepsza w udkach jest skórka. Jednak, z powodów zdrowotnych – pod skórą zbierają się toksyny, zawiera dużo tłuszczy – oraz nakazów diety – nie wolno! – musiałam ją zdjąć. Lepiej przed pieczeniem, bo potem naprawdę trudno się z nią rozstać.
Ale i tak jest to wyjątkowo proste i smaczne danie.
Składniki:
4 udka z kurczaka
Marynata:
1 l maślanki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kolendry
pieprz cayenne
pieprz ziołowy
sól
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Gorczycę i kolendrę rozbijamy w moździerzu. Do miski szklanej wylewamy maślankę, dodajemy składniki marynaty, dokładnie mieszamy.
- Udka myjemy, zdejmujemy skórkę, oczyszczamy z przerostów i błon podskórnych. Zanurzamy udka w marynacie tak, aby dokładnie je przykryła. Wstawiamy do lodówki na noc.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180o
- Udka wykładamy do naczynia żaroodopornego – nie zmywając marynaty. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 – 40 minut.
Smacznego!
(Visited 580 times, 1 visits today)