Z białym serem. Mięciutkie i aromatyczne.
Kiedy zrobiłam je pierwszy raz i siedziały sobie jeszcze w piekarniku, ja czytałam książkę. Nagle ze swej jaskini wypełza mój szacowny małżonek i tako zapytuje: „A co tu tak pięknie pachnie?”.
A to muffinki właśnie.
Składniki:
150 g białego sera
4 jajka
9 łyżek otrąb żytnich
2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
2 łyżki świeżego lubczyku
2 ząbki czosnku
pieprz kolorowy młotkowany
sól gruboziarnista
Wykonanie:
- Jajka rozbić, oddzielić białka. Czosnek przetrzeć przez praskę. Do żółtek dodać otręby, biały ser, zioła i przyprawy. Wymieszać dokładnie.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dodać do masy babeczkowej. Delikatnie wymieszać.
- Masę układać w formach muffinkowych. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
(Visited 109 times, 1 visits today)