Kozi ser ma dość specyficzny smak, dodatkowo jest raczej słony, więc nie jest to danie do serwowania każdemu. Ale warto spróbować, bo jest to ciekawe urozmaicenie menu.
Składniki:
pierś z kurczaka
50 g twardego sera koziego
zielona cebulka
4 – 6 plastry szynki wołowej
Dodatki:
sos sojowy
ocet balsamiczny
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz
Wykonanie:
- Pierś oczyszczamy z tłuszczu, błon i żyłek. Ostrym nożem wycinamy kieszonkę.
- Ser ucieramy na tarce z grubymi oczkami (jeśli mamy cierpliwość i chęci możemy posiekać ser). Dodajemy zieloną cebulkę, doprawiamy pieprzem. Ser kozi jest dość słony, więc nie ma potrzeby użycia soli, ale dla pewności sprawdzamy i ewentualnie lekko solimy.
- Na plastry szynki wykładamy masę serową i zwijamy w ruloniki, którymi nadziewamy pierś z kurczaka.
- Ocet balsamiczny i sos sojowy mieszamy. Dodajemy obie papryki. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastą nacieramy piersi z kurczaka. Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200o
- Kurczaka pieczemy ok. 30 minut. W razie potrzeby podlewamy delikatnie mieszanką sosu sojowego i octu balsamicznego.
Smacznego!
(Visited 223 times, 1 visits today)