Nie wiedziałam co podać do zupy dyniowej. Aromat imbiru i pomarańczy był intensywny. Potrzebowałam czegoś łagodnego. I prostego. A co jest prostszego niż lane kluski?
Składniki:
60g sera pleśniowego
2 jajka
2 łyżki mąki żytniej (ja dałam mielone otręby żytnie)
mleko
sól
pieprz
Wykonanie:
- Ser pleśniowy miksujemy z jajkami. Dosypujemy mąkę, mieszamy do uzyskania lejącego się cista. W miarę potrzeby dodajemy mleko. Przyprawiamy.
- Na wrzącą wodę wylewamy ciasto równym, niezbyt grubym strumieniem. Mieszamy. Czekamy aż woda ponownie zawrze. Kluski wykładamy na durszlak.
Kluski lane nie są ładne. Nie są efektowne. Ale są szybkie, proste i smaczne.
Smacznego!
(Visited 326 times, 1 visits today)