Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Gulasz wołowy na piwie

16/10/12 by

 

Piwo idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. Według znanych mi panów, piwo najlepiej komponuje się z drugim piwem. Ja jednak chciałam sprawdzić czy będzie się dobrze sprawować jako baza do gulaszu. I co wyszło? Coś pysznego.

 

Składniki:
0,5 kg wołowiny
30 dkg pieczarek
2 duże czosnkowe cebule
2 szklanki piwa (u mnie dziś czerwony lager)
łyżka octu balsamicznego
łyżka pasty paprykowej (jeśli nie mamy – można zastąpić koncentratem pomidorowym)
Przyprawy:
sól
pieprz z kolendrą
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
3 liście kafiru
2 gałązki świeżego lubczyku
słodka czerwona papryka
Wykonanie:

  • Mięso kroimy na odpowiednie kawałki, a następnie dokładnie obtaczamy w papryce. Tak przygotowane wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na najwyższej temperaturze, do zrumienienia. Po czym mięso przekładamy do naczynia na gulasz.
  • Na patelnię po mięsie wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy na złoto. Staramy się nie dodawać tłuszczu, powinno nam wystarczyć to, co już jest na patelni. Po zezłoceniu cebuli przekładamy ją do naczynia z mięsem.
  • Teraz pieczarki. Leciutko je solimy, żeby puściły sok. Smażymy do zezłocenia, przerzucamy do gulaszu, a na patelnię wylewamy ok. szklanki wody. Gotujemy ją, mieszając cały czas, żeby zebrały nam się wszystkie „smaczki”. Gdy woda się zagotuje – wlewamy do gulaszu.
  • Teraz dodajemy sól (lepiej mniej i ewentualnie dodać później), pieprz i resztę przypraw. Wlewamy piwo. Gulasz dusimy pod przykryciem, na najniższej temperaturze, do miękkości mięsa. Ok. 1,5h.
  • Ocet balsamiczny mieszamy z pastą paprykową i dodajemy do gulaszu. Energicznie mieszamy i gotujemy chwilę, do zagotowania sosu.

Jeśli zaistnieje taka konieczność, można zagęścić gulasz ośródką z kromki chleba razowego. Jednak ilość cebuli praktycznie gwarantuje odpowiednią gęstość.

Podajemy z razowym chlebem i piwem.

 

Smacznego!

(Visited 193 times, 1 visits today)
Posted in: Mięsa Tagged: gulasz, obiad, pieczarki, piwo
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com