Casserole to danie jednogarnkowe, głęboko duszone. Mięso jest delikatne, odchodzi od kości, a cebula i pomidory cudownie miękkie. Można podawać samodzielnie, można z dodatkami np. pieczone ziemniaczki czy frytki.
Składniki:
4 udka z kurczaka
1 duża czerwona cebula
50 g suszonych pomidorów (najlepsze będą pomidory nie z zalewy)
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
1 szklanka białego wytrawnego wina
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Ocet balsamiczny łączymy z papryką i pieprzem. Udka kurczaka obieramy ze skórki, oczyszczamy z błon i przerostów, lekko nacinamy mięso. Nacieramy masą balsamiczną.
- Czosnek obieramy i rozgniamy lekko głownią noża.
- W garnku do casserole (najlepsze są naczynia żeliwne, ale może to być naczynie żaroodporne z dopasowaną pokrywką) rozgrzewamy oliwę i wykładamy udka kurczaka. Smażymy do zrumienienia z obu stron.
- Wyjmujemy z talerz, a do garnka wrzucamy czosnek i pokrojoną na ósemki cebulę. Delikatnie solimy (naprawdę wystarczy szczypta soli). Podsmażamy szybko – część cebuli powinna być lekko zrumieniona, część tylko zeszkliwiona.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150o
- Na cebulę wykładamy pomidory i udka. Całość zalewamy winem i wkładamy do piekarnika. Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut. Mieszamy co jakiś czas, by smaki się zmieszały.
- Po 40 minutach zwiększamy temperaturę do 180o i odkrywamy casserole. Pieczemy ok. 10 minut.
Smacznego!
(Visited 152 times, 1 visits today)