Najbardziej znana z przypraw. Pochodzi z Indii, w średniowiecznej Europie był na wagę złota. To dość sympatyczna roślina – zbiory są gotowe już drugiego roku od posadzenia, a później owocuje jeszcze przez 25 lat.

Czarny pieprz to niedojrzałe ziarna pestkowca. Zebrane suszy się na słońcu, w tym czasie czernieją.

 

Do czego?

Do wszystkiego. Dosłownie.

Pieprz czarny stosujemy do mięs, drobiu, ryb, sałatek warzywnych, marynat i kompotów. Jest składnikiem wielu mieszanek przypraw – np. do piernika.

 

Leczniczo:

Zalecany w chorobach woreczka żółciowego i wątroby, w chorobach nerek, w leczeniu i profilaktyce chorób krążenia oraz po zawale serca.

 

Właściwości:

Zawiera alkaloid piperynę, który drażni błonę śluzową żołądka (dodatek ziaren kolendry lub kardamonu złagodzi ten efekt). A także pirolinę, cukry, enzymy oraz łatwo ulatniające się olejki eteryczne – pamiętajmy więc, żeby pieprz przechowywać w ziarnach i młotkować (lub mielić) w razie potrzeby.


(Visited 640 times, 1 visits today)