Zupa dyniowa z imbirem była ciekawa, ale postanowiłam zrobić coś innego. Inspiracją stała się zakupiona bez pomysłu passata.
Skoro można z sokiem pomarańczowym, to jak będzie z pomidorowym? I tak, wiem, że passata to przecier, a nie sok, ale nie czepiajmy się szczegółów.
Składniki:
0,5 kg obranej dyni
0,7 l passaty
1 główka czosnku
ok. 12 listków świeżej bazylii
sól
pieprz ziołowy
oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Czosnek obieramy i każdy ząbek rozgniatamy płaską stroną ostrza noża. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek.
- Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do smażącego się czosnku. Całość smażymy przez jeszcze chwilę – ok. 3 do 5 minut.
- Dodajemy passatę, liście bazylii, odrobinę soli i pieprz.
- Gotujemy do miękkości, a następnie całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. W razie potrzeby doprawiamy. Zostawiamy na chwilę, by zupa „doszła”.
Podajemy z ryżem tri colore.
(Visited 299 times, 1 visits today)