I thought really long (and hard, and almost broke my brain :P) about posting this recipe. It’s so simple, so easy, so… cliche. And yet, simple, but requires a little work and time.
It is easier to go down or to the corner store and buy yogurt than mix, combine, fight with bacterias. You can buy lactose-free yogurt, you can buy vegan yogurt, you can buy any yogurt you want and with ease. So why bother with homemade one?
There are few answers.
Because we can. 🙂 Because homemade yogurt will be definitely tastier and healthier than purchased – if only, because we are sure that in our home yogurt will not have any preservatives, thickeners or allergens (lactose, casein, starch, nuts).
We only need milk and bacteria.
You can buy bacteria in online stores, on Allegro/eBay, some pharmacies (you need to go and ask to know for sure, because not every pharmacy sells bacteria, but I got some proposal of bringing cultures on request), in some health food stores. The choice is vast.
I use strains of Vivo – Vivo Zakwaski.
They include:
Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactococcus lactis ssp: lactis, diacetylactis, cremoris.
Enjoy the homemade coconut yogurt.
In category “Dairy free cheeses and milks” you can find also:
How to make oat milk (and lots of other plant milks)
Amazing cashew bryndza (sour cottage cheese)
Cashew cheese with pear
Bon Appetite!
Ingredients:
1 liter of coconut milk
1 package of live cultures of bacteria
2 – 3 tablespoons of sugar (if you’ll use animal milk, adding sugar will not be necessary. However, the plant milk have no lactose – milk sugar – and the bacteria would not have a medium to processing / souring of milk, thus we’ll add sugar)
Preparation:
- Milk mix with sugar (to dissolve).
- Heat to a temperature of approx. 45 degrees.
- Add bacteria and thoroughly mix.
- Milk pour into a jar and turn off the lid.
- Then wrap the jar with newspaper and a towel or blanket to ensure a constant temperature.
- Wrapped jars set in a place where they will not be exposed to the changes in temperature – cabinet, oven (switched off) and leave for the night (8 – 10 hours).
- In the morning transfer the jars to the refrigerator.
The finished yogurt can be filtered on the dense gauze/cheesecloth to achieve a consistency similar to a Greek yogurt.
We can also not filter it and enjoy homemade, delicious yogurt. With fruits. With oats or nuts. Honey or syrup. Or, simply, plain yogurt. Bon Appetit 🙂
You can store yogurt in the refrigerator for 7 days. You can use some of finished yogurt to make new batch (if you do this, one package of bacteria can give you 12 l of yogurt!).
STS
Pyszne, muszę spróbować, bo ceny jogurtów kokosowych w sklepach są z kosmosu!
Blue Raven
Warto 🙂
Ania
Super! Dobrze wiedzieć, że na kokosowym też wychodzi! Muszę koniecznie spróbować 🙂
Blue Raven
Jak najbardziej wychodzi 🙂 Smacznego!
Paulina
Moje mleko kokosowe sie rozwarstwia, ok 1/3 tluszczu i 2/3 wody. Czy z takiego mleka wyjdzie jogurt?
Blue Raven
Mleko kokosowe rozwarstwia się, gdy jest zimne. Po podgrzaniu przestanie. Zdecydowanie tak, będzie z tego jogurt. 🙂
Ania
Czy zamiast cukru można dodać miód?
Blue Raven
Można. Jednak miód nie jest wegański.
Jeśli nie chcesz stosować cukru, to może syrop klonowy?
Joasia
Super przepis, a czy na erytrolu wyjdzie?
Lub na ksylitolu?
Ktore mleko kokosowe polecasz do tego przepisu?
Czy zamiast saszetek można wsypać symbiotyk? Np Multilak? Zależy mi aby było bez laktozy i drożdzy, tylko czy wyjdzie? Ile takich kapsułek trzeba by na litr mleka dodać?
Na pewno wypróbuję
Blue Raven
Dziękuję 🙂
Jeśli chodzi o słodziki, sama nie próbowałam, jednak wiem, że nie mają wpływu na działanie bakterii – tzn. mają, bo umożliwiają bakteriom działanie, ale nie ma znaczenia czy będzie to cukier, słodzik czy nawet miód lub syrop. Jedynym problemem może być ustalenie ilości, ale też nie słodzimy aż tak dużo, by smak mocno się zmienił.
Mleko, najlepiej kupne. Im wyższą będzie mieć zawartość tłuszczu, tym lepiej – zawartość tłuszczu w mleku kokosowym to 14 – 20% (powyżej 20% mamy już do czynienia ze śmietanką), najlepsze byłoby Aroy D Thai Coconut Milk – 100% mleka kokosowego. Nie wiem czy jest dostępne w polskich sklepach, na pewno jest na Amazonie.
Drugą dobrą opcją jest Real Thai, mleko kokosowe, zawartość mleka kokosowego to 85%, nie zawiera zagęszczaczy.
Nie wydaje mi się, aby symbiotyk pozwolił na zakwaszenie jogurtu. Zakwaski (nie tylko Vivo, ale ogólnie bakterie do produkcji jogurtów, serów itd.) nie zawierają laktozy – gdyby ją zawierały, nie byłoby potrzeby dodawania cukru. Co do drożdży, to jedynie bakterie do produkcji kefiru zawierają szczepy drożdży kefirowych.
Mam nadzieję, że pomogłam.
Anka
Jak wykorzystac resztki jogurtu do zrobienia kolejnego??
Blue Raven
Zwyczajnie. Użyć jogurtu zamiast starterów (bakterii, zakwasków).
Ok. 100ml podgrzanego jogurtu (ok. 40 – 45 stopni, tak samo jak mleko) na każdy 1l mleka.
Paula
Niestety mi jogurt nie wyszedł. Wszystko zrobiłam według przepisu. Po przelaniu mleka do słoika ominęła go w koc i wstawiłam go piekarnika (oczywiście wyłączonego).
Rano niestety wyciągnęłam je okazało się, że mleko jest dalej mlekiem a jedynie zmienił się smak na jogurtowy /kwaśny 🙁 nie wiem co mogło być nie tak? 🙁
Blue Raven
Bardzo przepraszam za brak odpowiedzi, ale, nie wiem dlaczego, Twój komentarz wylądował w spamie i dopiero dziś go wyłowiłam.
Wydaje mi się, że bakterie były za słabe lub było ich za mało. Jeśli robiłaś z mleka roślinnego domowego, to możliwe, że mleko było “za rzadkie”, za dużo wody w stosunku do orzechów/ziaren.
Joanna
Witam, czy to normalne że jogurt się rozwarstwia? Dziś przekładając do lodówki to zauważyłam ..
Blue Raven
Tak. Mleka roślinne bardzo często się rozwarstwiają, jest to naturalny proces, nie ma powodów do niepokoju. Tak samo mogą rozwarstwiać się jogurty lub kefiry.
Scilla
Trzymałam jogurt 6 godzin. Na wierzchu biała tłusta warstwa, pod spodem coś o smaki delikatnie skwasnialego płynu. Czy dodać drugą zakwaske? Czy dorobić mleko?
Blue Raven
Nie jestem ekspertem od jogurtów, ale wygląda to nieco jakby mleko rozdzieliło się na tłustą śmietanę i serwatkę? Stawiam na to, że było za mało bakterii, czyli więcej zakwaski. Może też tak z pół łyżeczki więcej cukru.