Vegan „meatballs” #vegan #chickpeas #veggies

 

Przejrzałam posty z lutego (mało ich, skromnie bardzo w tym roku) i zauważyłam, że niemal całą zimę marudziłam. A to zimno, a to ciemno, a to chora jestem. I zamiast wziąć się w garść i zwalczyć zimową depresję, to ja się w niej pogrążyłam.

No i powiem Wam, że od poniedziałku jest ładnie. Słońce, temperatury powyżej zera, a nawet już 17C było raz! I nie ma szans na kolejne wymówki, trzeba się ze snu zimowego wybudzać i w wiosnę ze śpiewem na ustach iść.

Nie będę niczego obiecywać, bo z tymi obietnicami różnie bywa. Rzeczywistość często lubi być wredna i korygować najlepsze z planów.

Co do dzisiejszego przepisu – nigdy nie byłam w Ikei na klopsikach ( w ogóle jest to dla mnie dziwna rzecz, by jechać na obiad do sklepu meblowego, ale cóż bywa), ale nasłuchałam i naczytałam się o nich sporo.

Nie byłam, nie jestem i raczej nie będę chętna na wycieczkę do Ikei w celu testowania żywności, więc trzeba było zakasać rękawy i ulepić kulków 🙂

Bazą do klopsików a la Ikea jest gotowana ciecierzyca. Oczywiście, możemy użyć ciecierzycy z puszki lub ze słoika.

Do tego marchew, bo ja bardzo marchew lubię. Zielony groszek, bo pasuje do marchewki, kukurydza, bo pasuje do groszku 🙂 Mrożony szpinak, bo czas na zużycie ostatnich zamrożonych zapasów (robimy miejsce na nowe!).

Klopsiki zrobiłam nieco za duże, lepsze byłyby wielkości orzechów włoskich. Takie też łatwiej podgrzać w sosie. Niemniej jednak, zrobić warto, świetnie pasują do sosów, dipów, można użyć we wrapach (jak falafele), nadmiar można łatwo zamrozić.

Lepimy?

 

Vegan „meatballs” #vegan #chickpeas #veggies

 

Składniki:

 

30 dag ugotowanej ciecierzycy

15 dag kukurydzy (gotowanej lub z puszki)

15 dag groszku (mrożonego)

15 dag szpinaku mrożonego

1 – 2 cebule

3 – 4 ząbki czosnku

3 marchewki

ok. 3 – 4 łyżek mąki besan

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 – 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Vegan „meatballs” #vegan #chickpeas #veggies

 

Wykonanie:

 

  • Groszek rozmrażamy, a następnie blanszujemy ok. 5 minut. Chłodzimy zimną wodą i odstawiamy na bok.
  • Marchew obieramy, trzemy na tarce.
  • Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Szpinak rozmrażamy i drobno kroimy.
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek oraz sól. Smażymy przez kilka minut, póki cebula nie zacznie być przezroczysta.
  • Dodajemy marchew i smażymy kolejne kilka minut, do czasu aż marchew zmięknie (ok. 5 – 7 min).
  • Dodajemy szpinak i całość smażymy przez 2 -3 minuty.
  • Ciecierzycę mielimy w maszynce.
  • Do zmielonej ciecierzycy dodajemy przesmażoną marchew ze szpinakiem, groszek, kukurydzę. Doprawiamy solą i kminem.
  • Ręcznie mieszamy wszystko, w razie potrzeby dodając mąki.
  • Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Kuleczki układamy na patelni z rozgrzaną oliwą i smażymy ze wszystkich stron.
  • Gotowe klopsiki układamy na ręczniku papierowym.

Smacznego!


(Visited 468 times, 2 visits today)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *