8 komentarzy

  1. W NY bywam raz w roku i…nie spotkałam tam nigdzie knyszy ! Czuję się zawstydzona niewiedzą.
    Ciasto ma sporo składników i tak się zastanawiam, czy ono jest konieczne, by knysze nie straciły na oryginalności ?
    Stosuję zwykle ciasto kruche słone , bardzo proste – mąka , masło, żółtko, sól ew.proszek do pieczenia. Ale patrząc na zdjęcia, chyba tak pięknie nie ułoży się moje ciasto wokół farszu.

    • Knysz trzeba szukać na Brooklinie 🙂
      Nie, ciasto kruche jest zbyt kruche. Ciasto na knysze jest miękkie, elastyczne, dość tłuste. Musisz móc je rozwałkować bardzo cieniutko (u mnie widać, że nie wszędzie się udało), a następnie otulić farsz ciastem przynajmniej dwa razy. Może np. ciasto filo byłoby dobrym zastępstwem?

      • O nie, ciasto filo nie może być, bo jest niezwykle łamliwe , przekonuje mnie jednak oryginalny przepis na ciasto.
        Pewnie kiedyś zrobię, bo zapisuję sobie co ciekawsze linki. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *