Dziś to zdecydowanie obiad zatytułowany „mam tylko godzinę!”. Wszystkie składniki były w domu, po nic nie trzeba było biegać i w ciągu 40 minut obiad podano.

Jak w przypadku większości makaronów, jedyne, co nas ogranicza, to zawartość lodówki.

 

Składniki:

makaron razowy świderki

1 pierś z kurczaka

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

1 łyżeczka sezamu

0,5 łyżeczki czarnuszki

2 łyżki parmezanu

 

przyprawy:

wędzona papryka

kurkuma

biały pieprz

1 łyżka sosu sojowego

opcjonalnie oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

  • Pierś z kurczaka czyścimy, kroimy na wąskie paski. Paprykę wędzoną, kurkumę i pieprz mieszamy i dodajemy do kurczaka. Mieszamy tak, by wszystkie kawałeczki były pokryte przyprawami. Odstawiamy na chwilę.
  • Czarnuszkę i sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy aż do zbrązowienia sezamu. Po czym zsypujemy do miseczki.
  • W razie konieczności na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy kurczaka. Od czasu do czasu mieszamy, pilnując, żeby się nie przypalił. Po zbrązowieniu (kolor będzie delikatny, bo kurkuma barwi na żółto) zdejmujemy z patelni.
  • W tym czasie obieramy paprykę, kroimy w paseczki. Wsypujemy na patelnię po kurczaku i smażymy aż papryka zacznie stawać się szklista.
  • Do papryki dodajemy kurczaka oraz sos sojowy i smażymy jeszcze chwilkę.
  • Gotujemy makaron al dente, odlewamy.
  • Makaron na talerzach posypujemy parmezanem, dodajemy paprykę z kurczakiem, całość posypujemy sezamem i czarnuszką. Podajemy natychmiast.

 

Smacznego!


(Visited 558 times, 1 visits today)

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *