Zostały mi młodziutkie, zielono-żółte listki szpinaku. W sam raz na sałatkę. Ale co do niej?

Na myśl przychodzą meksykańskie smaki – bardzo ostre, podprawione słodyczą i owocowym aromatem. Tak, jak indyk w czekoladzie. Ale to jednak zdaje się być zbyt intensywne w połączeniu z kwaskowym szpinakiem.

A potem, w sklepie, zauważyłam polędwicę wieprzową i już wiedziałam. Pomarańcza, wieprzowina, chilli. Wszystko to, czego mi potrzeba.

 

Uwaga!

Podane proporcje są dla osób naprawdę lubiących ostre dania. Ja miałam problem z dokończeniem sosu. Mój mąż wręcz przeciwnie, niemal oblizywał talerze.

 

Składniki:

0,5 kg polędwicy wieprzowej

sok z jednej dużej pomarańczy

2 łyżki miodu leśnego

1 łyżka chilli

 

oliwa z oliwek

sól morska

 

Wykonanie:

  • Polędwicę kroimy w plastry, lekko rozbijamy dłonią.
  • Sok z pomarańczy, miód i chilli mieszamy ze sobą. Do marynaty wkładamy plastry polędwicy na ok. 2 godziny.
  • Mięso wyjmujemy z marynaty, smażymy na patelni (bez tłuszczu) odparowywując płyn.
  • Gdy odparuje, smarujemy patelnię oliwą z oliwek i smażymy mięso z obu stron po ok. 2 minuty. Podsmażoną stronę posypujemy lekko solą morską.
  • Mięso zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią aluminiową (by nie przestygło zbytnio). Na patelnię wylewamy resztę marynaty i szybko gotujemy do zgęstnienia. Gotowym sosem polewamy polędwiczki.

 

 

Szybka i łagodna sałatka ze szpinaku:

2 garści drobnych liści ze szpinaku

pęczek rzodkiewek

mozzarella (kulka)

 

sos:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

świeżo zmielony biały pieprz

sól morska

płatki zielonej papryki

 

  • Rzodkiewkę myjemy i kroimy na ćwiartki.
  • Szpinak (oczyszczony i osuszony) przekładamy do miski. Dodajemy rzodkiewkę i pokrojoną w kostkę mozzarellę.
  • Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę.

 

Smacznego!


(Visited 117 times, 1 visits today)

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *