Gorgonzola ma bardzo charakterystyczny smak i specyficzny zapach. Dlatego podawanie jej nieprzygotowanym biesiadnikom jest ryzykowne.

Jednak w połączeniu z oliwkami… zła gorgonzola złagodniała. I warto, naprawdę warto spróbować wytrawnych muffinów.

 

Składniki:

12 łyżek otrąb (ja mieszałam 6 łyżek żytnich + 6 łyżek orkiszowych)

3-4 łyżek jogurtu naturalnego

4 jajka

100 g gorgonzoli

3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek

1 łyżeczka zielonej czubricy

pieprz zielony

sól (ja daję dosłownie szczyptę do ubijanych białek)

 

Wykonanie:

  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Żółtka, otręby, jogurt i przyprawy mieszamy.
  • Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do masy muffinowej. Mieszamy dość dokładnie.
  • Ser kroimy w kostkę i razem z oliwkami dodajemy do masy. Mieszamy.
  • Masę wykładamy do form babeczkowych i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200o

Babeczki są mocno wytrawne i nie będą pasować do słodkich napojów. Zbliżające się święto beaujolais nouveau będzie idealnym pretekstem do testów.

 

Smacznego!


(Visited 91 times, 1 visits today)

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *